20 Aralık 2020 Pazar

Yaşlı Ayırımcılığı ve Yaşçılık

Yaşlı nüfusun artması onlara karşı ayrımcılığı da görünür hale getirdi (Not 1).

Yaşçı Ayırımcılığı ve Yaşçılık

Geçen yıllarda yerel yönetimler, 65 yaş otobüs kartı sahiplerinin sabah ve akşam yoğun saatlerde toplu taşıma araçlarını kullanmamalarını telkin ederlerdi. Araç sürücüleri ve "her yaştaki gençler" 65 yaş kart sahiplerine bu doğrultuda manevi baskı yaparlardı. Sonraları bu saatlerde kartların geçiş sağlamaması veya ücret uygulanması yoluna gidilerek "tartışmalar önlendi" ve 65 yaş üstü insanların sabah sağlık kuruluşlarına veya işe giderken bu haklarını kullanmaları engellendi veya kaldırıldı.
Yaşçı Ayırımcılığı ve Yaşçılık

Koronavirüs (Covid-19) pandemi günlerinde de risk grubu oluşturdukları gerekçesiyle 65 yaş üstü yaş grubuna sokağa çıkma ve yolculuk kısıtlaması getirilerek zaten kısıtlı olan toplumsal yaşama katılımları daha da kısıtlı duruma getirildi (Not 2).
Buraya kadar "yaşlı ayırımcılığı" diyebiliyoruz. Bir de çocukları ve gençleri yaşlarından dolayı ayrımcılıkla karşı karşıya bırakma var. Sosyal bilimlerde hepsine birden "yaşçılık" (ageism) deniyor (Not 3). Çocukların ve gençlerin muhatap alınmaması ve onlara karşı emredici bir dil kullanımı gözünüzden kaçtıysa hatırlatmış olayım.
Yaşçı Ayırımcılığı ve Yaşçılık

Aslında düzeltilmesi için ne yapılması gerektiğine hiç girmek istemiyorum ama sonunda çözüm önerisinde bulunmak adettendir. Hukuksal düzenlemeler ve sosyal politikaların diğer ayırımcılık konularını (Not 4) ne kadar düzelttiğini takdirlerinize bırakarak görüşümü toplumun bilinçlendirilmesi olarak belirteyim. Topu başkasına atmamın bir nedeni de ülkemizde yaşlıların emekliler derneği ya da emekliler sendikası gibi kurumlarda örgütlenmemiş olmaları.

Notlar
(1) Yaş Temelli Ayrımcılık: Yaşçılık
(2) KORONA GÜNLERİNDE YAŞÇILIK VE 65+ MANİFESTOSU Yaşçılık cinsiyetçilik gibi, ırkçılık gibi
(3) Yaşçılık, Ankara Üniversitesi, Açık Öğretim Ders Notu
(4) Türkiye’de Ayrımcılık Algısı: Türleri * Failleri * Boyutları

19 Aralık 2020 Cumartesi

Android Telefonlarda Özgür Yazılım Seçenekleri

Özgür yazılım deyince kullanıcılar tarafından çoğunlukla ücretsiz yazılım anlaşılır. Ama savunanlar daha çok özgür kullanımını öne çıkarırlar.

Masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarda özgür yazılım kullanımı yaygınlaştı. Dünyada masaüstü ortamda Windows yerine Linux işletim sistemi kullananların oranının tahmini yüzde 1.5 olduğu düşünülüyor (Bkz: Dünyada İşletim Sistemi Kullanım Oranları). Windows altında kullanılan özgür yazılım seçenekleri giderek arttı. Microsoft, diğer kurumsal yazılım şirketleri gibi Windows ürünleri içinde özgür yazılım parçalarını derleyerek kullanıyor. Geçen yıllarda Linux Vakfı'na platin üyelik ile katıldı (Bkz: Linux Vakfı Kurumsal Üyeleri).

Android platformu yaygınlaştıkça şikayetler de artmaya başladı. Android işletim sistemi, Google Play Marketi ve buradan yüklenen uygulamalar sahipli yazılımlar ve diğer sahipli yazılımlara özgü sıkıntılara yol açıyorlar:

  1. Zaman içinde yeni sürümü yüklenen yazılımlar telefon veya tabletin giderek daha yavaş çalışmasına yol açıyorlar.

  2. Kullanıcılar hakkında bilgi toplayan uygulamalar batarya ömrünün hızla azalmasına yol açıyorlar.

F-Droid, Android platformunda özgür yazılım uygulamaları hazırlanmasını sağlayan, bunların yüklenebilmeleri ve güncellenebilmeleri için bir depo çalıştıran gönüllü bir inisiyatiftir (Bkz: F-Droid Hakkında).

Çok sayıda uygulamaya ev sahipliği yapsa da yaygın kullanılan uygulama eşdeğerleri ve özellikleri şöyle:

1. Barinsta özgür instagram istemcisi

2. Frost özgür Facebook istemcisi

3. WhatsApp Web To Go

    a. Tablette WhatsApp kullanmanızı sağlar

4. NewPipe Legacy özgür Youtube istemcisi

    a. Google hesabı gerektirmez

    b. Reklamsızdır

    c. Ekranı kapattığınızda çalmaya devam eder
 
Tamamının ortak özelliği sizi izlemedikleri için batarya kullanım süresini uzatmasıdır.

Bu uygulamaların Google Play Markette olmadığını söylemiştik. Önce F-Droid uygulamasını APK dosyasından kuruyorsunuz. Sonra diğer uygulamaları F-Droid içinden kuruyor ve güncelleştiriyorsunuz.

F-Droid uygulamasını APK dosyasından kurmak fazla karışık değil.

  1. Tarayıcı ile F-Droid internet sayfasına giriniz

  2. "F-Droid'i indir" seçeneğinden APK dosyasını indiriniz. APK dosyasının Google Play uygulaması tarafından açılmasına engel olamadıysanız, masaüstü veya dizüstü bilgisayarından indiriniz ve telefona kopyalayınız

  3. Ayarlardan "Bilinmeyen kaynaklardan uygulama kurulmasına izin ver" seçeneğini açınız

  4. Telefonunuzdaki dosya yöneticisi uygulamasını kullanarak F-Droid APK dosyasını seçerek kurunuz

  5. F-Droid uygulamasına giriniz. Ekranı boş görüyorsanız, "Ayarlar" ve "Uygulamalar" seçenekleri ile F-Droid uygulama izinlerine giriniz. "Depolama" iznini açınız

  6. "Arama" düğmesiyle instagram, Facebook, Whatsapp, Youtube gibi uygulamaları aratınız. Karşılığı olan uygulamayı kurup kullanınız

Diğer uygulamalardan da işinize yarayacak olanlar olabilir. Kurarak kullanınız.

Kurulumlara yardımcı olacak ekran görüntülerini aşağıda ekledim.