Sigarayı bıraktıktan sonra kahvenin yaşantımda fazla bir önemi kalmadı. Artık ne bulursam içiyorum. Çay, lezzo, oralet, ayran.. Ama kahve çekirdeğinin fazla çeşiti olmamasına karşı (Not 1) içecek olan kahvenin çok fazla çeşiti olmasına hep şaşırırdım.
Kahveler arasındaki farkın granüllerin boyutlarından olduğunu öğrenince daha da şaşırdım. Kahve çekirdekleri farklı boyutlarda öğütülünce (çekilince de diyoruz) lezzetleri farklı oluyor. Bütün konu bu. Diğer ekipmanlar ve filtreler belli boyutta çekilmiş kahve granüllerine göre tasarlanıyor. Kahve öğütücülerinin farklı ölçekleri oluyor (Not 2:). Ben milimetre olarak belli başlı boyutları özetleyeyim.
- Çok iri, kaya tuzu gibi (1,5 mm) soğuk demleme
- İri, kum tanesi gibi (1 mm) french press, amerikano
- Orta (0,75 mm) filtre kahve
- İnce, işlenmiş tuz gibi (0,3 mm) espresso
- Çok ince, un gibi (0,1 mm) türk kahvesi
Tabi aralarda da farklı boyutlar ve içim tarzları var. En çok söz edilmeye değen çok iri çekilmiş kahveden yapılan "kovboy kahvesi" dir. Antik kültürümüze "nal batmaz" adıyla geçmiştir. Kaynar suya kahveyi katar ve karıştırırsın. Kaşığı bırakırsın. Batarsa kahve ilave eder ve karıştırmaya devam edersin. Kaşık yüzmeye başladığı zaman kahve hazır olmuştur.
Not 1: Kahve Çekirdeği Çeşitleri Dünyada üretilen belli başlı kahve çekirdeği türleri Arabica (üretimin %75 i) ile Robusta (üretimin %30 u). Evet, toplam tutarlı değil ama arama motorunun ilk önerisi ne yapayım.
Bir de kahve çekirdeklerinin farklı işlenmesi (brew) var. Doğada çeşitli hayvanlar kahve meyvalarını yerler. Yerliler de onların çıkardıkları çekirdekleri toplayıp kahve yaparlar ve tüketirler. Buraya kadar normal. İlginç olan beyaz adamın bunlardan yüksek talep gören bir sektör oluşturması. Dünyanın en sıra dışı 5 kahvesi
Not 2: Kahve Öğütme Rehberi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder